In deze nieuwsbrief

  • Geweldig 2019!

  • Terugblik op leergang Arbeidsmarktinnovator 2018

  • Start leergang Arbeidsmarktinnovator 2019

  • Annet de Lange: lessen voor de Nederlandse arbeidsmarkt vanuit India

Het Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie wenst u een geweldig 2019!


 

Wij kijken terug op een fantastisch 2018 waarin we mooie verbindingen hebben kunnen leggen via bijvoorbeeld het congres Vitaal Gelderland werkt en de regionale dialoogtafels en waarin we arbeidsmarktinnovatie hebben mogen aanmoedigen via bijvoorbeeld de leergang Arbeidsmarktinnovatie. We zien er dan ook naar uit om u in 2019 weer te ontmoeten tijdens een van onze activiteiten. Dat het weer een mooi innovatief jaar mag worden!

In deze nieuwsbrief blikken we terug op weer een mooie editie van de leergang Arbeidsmarktinnovator 2018 en neemt Annet de Lange u mee in haar leerervaringen in India.

Veel leesplezier!

Nederland is weer 7 Arbeidsmarktinnovatoren rijker!



Op 17 december 2018 hebben 7 deelnemers aan de leergang Arbeidsmarktinnovator hun certificaat ontvangen.

Op 28 september 2018 begonnen zij aan de uitdaging en na drie maanden van kennisdagen en een bootcamp presenteerden zij, ieder op zijn eigen creatieve wijze hun eindproduct aan de jury en het publiek. Het was weer een genot om mee te maken!

Zoals een arbeidsmarktinnovator betaamd is er weer flink uitgepakt. Gevoed door de theoretische kennis werden concrete plannen gepresenteerd, zoals:

  • (In)Stroomlijn: vanuit een quatrohelix gedachte waarin de burger centraal staat wordt er in Dordrecht vervoer voor oudere burgers verzorgt door werkzoekende uit dezelfde wijk. En dat ook nog eens in duurzame elektrische auto’s

  • een talentcenter voor mbo stagiaires

  • een loopbaancompas waarbij je stoute schoenen aan krijgt

  • een leernetwerk rondom persoonlijk leiderschap

Gefeliciteerd: Arie van den Herik, Cheyenne van der Veen, Mary van Kronenburg, Floris Jan Koen, Femke Steendam, Siham Khnaffsi, Astrid van der Sloot

Wordt jij de nieuwe Arbeidsmarktinnovator? Inschrijven kan tot en met 18 januari

Wil jij 2019 ook goed beginnen en Arbeidsmarktinnovator worden? Dat kan!

Ook in 2019 gaat onze Leergang Arbeidsmarktinnovator weer van start. De leergang biedt een aanvullend perspectief dat voedend is voor jouw persoonlijke en professionele arbeidsmarktpositie.

De leergang Arbeidsmarktinnovator focust op de continu veranderende arbeidsmarkt. Het programma bestaat uit 4 verplichte dagen. Daarnaast kun je kiezen uit een aanbod van 10 colleges van onder andere Annet de Lange, Ruud Muffels en Jaap Jongejan, waar je er minimaal 4 van volgt. 

Download hier de folder

Startdatum:                       Dinsdag 13 februari
Tweedaagse bootcamp:    Donderdag  14 en  vrijdag 15 maart 2019 (inclusief overnachting)
Eindpresentaties:              Vrijdag 17 mei 2019
De investering voor deze leergang bedraagt € 1995,- exclusief BTW.
Dit is inclusief al het lesmateriaal en de arrangementen.

De arbeidsmarktinnovator zet zijn persoonlijkheid, kwaliteiten en netwerk in om intersectoraal en resultaatgericht de flexibiliteit van mensen, organisaties en producten of diensten aan te passen aan de steeds veranderende (arbeids-)markt.

ERVARINGEN



"De Leergang heeft gewerkt als een katalysator voor verdieping en creativiteit in het doordenken en uitschrijven van een innovatief experiment”

Jan Heeres, directeur BètaTech Services, deelnemer Summerschool 2017


“De Winterspecial bracht inzicht, creativiteit en nieuwe verbindingen. Veel van wat ik doe krijgt hierdoor meer ruimte in de praktijk”

Cindy Frieswijk, accountmanager Functiecreatie Werkgevers Servicepunt Midden Gelderland, deelnemer Winterspecial 2018
 

"Het was een leerzame winter, waarbij de meeste waarde voor mij zit in het gezamenlijk denk- en handelingskader om daar vanuit in de toekomst tot nieuwe experimenten en innovaties te komen op de arbeidsmarkt."

Christ Essens, bestuursadviseur Arbeidsmarkt Actor Bureau voor sectoradvies, deelnemer Winterspecial 2018

Blog Annet de Lange:

Bangalore, India: lessen voor de Nederlandse arbeidsmarkt?



U heeft wellicht genoten van de vertrouwde kerstsongs en kerstkransjes of gelopen door een te drukke Albert Heijn om de laatste boodschappen te halen. Grote tassen vol en lange rijen bij de kassa. Heel voorspelbaar.

Terwijl u dat aan het doen was, mocht ik naar Bangalore in India lessen ophalen voor de Nederlandse Arbeidsmarkt. Want innovatie vergt veelal over de eigen grenzen heen kijken naar alternatieve oplossingen. Welke indrukwekkende beelden en lessen mocht ik hier ophalen? Naast de prachtige mensen die ik zag, de mooie tempels en de rijke geschiedenis van het land deel ik graag een concreet voorbeeld.

Ik mocht in December op bezoek bij de Christ University Bangalore en was te gast bij de deskundige vice-decaan (dr. Jyothi Kumar) van de faculteit bedrijfswetenschappen en sociale wetenschappen. Een rustige wijze vrouw. Wij deelden inzichten met elkaar over de zogenaamde Sustainable Developmental Goals van de United Nations en zij gaf aan dat de Christ University deze onder andere vertaalde in het adopteren van verschillende arme wijken in de omgeving van de universiteit. Een van de strategieën was het zogenaamde “female empowerment” programma waarin arme vrouwen letterlijk van straat gehaald werden om een vak te leren. Zij kregen betaald werk in een recycle bedrijf en kregen lessen in ondernemerschap om zelf het bedrijf mee te helpen opbouwen en uit te breiden. Waarom focus op vrouwen zult u denken? Jyothi gaf aan dat via de vrouwen de universiteit de familie van de vrouw automatisch wist te bereiken. Bovendien bleken veel vrouwen geen echtgenoot meer te hebben (gescheiden, alcohol verslaafd, overleden etc.), maar wel de zorg voor de kinderen te hebben. Het afval van de universiteit (met name papier, plastic) werd gerecycled in nieuwe kantoorartikelen. Studenten hielpen vervolgens mee in het vermarkten van de producten zodat een duurzame business case gerealiseerd kon worden. De universiteit was vervolgens weer de grootste afnemer van deze producten. Circulaire economie en sociaal ondernemerschap noemen wij dat in Nederland. Echter is het bij ons nog niet gangbaar dat hogescholen en universiteiten automatisch sociaal ondernemerschap faciliteren van arme vrouwen uit de omgeving. Impact van de voorbeelden van Christ University zijn groot: de vrouwen emanciperen, kinderen werken mee en krijgen vervolgens ook relevante onderwijs om een betere positie op de arbeidsmarkt te realiseren. De impact werkt vervolgens door op de volgende generaties uit deze gezinnen. Sociale innovatie is dus het resultaat.

Zouden wij dit ook kunnen doen in Nederland en is het nodig? Ja en ja zou ik willen zeggen aangezien nog te veel gezinnen in Nederland onder de armoedegrens leven. Ondanks de positieve afnames in het percentage gezinnen met langdurige armoede, blijft het streven om armoede in zijn geheel te voorkomen. Betaalde arbeid is hierin een oplossing en ook in Nederland is er in de emancipatie van vrouwen in arme gezinnen nog vooruitgang te boeken.

Ik wens u een voorspoedig en zo circulair mogelijk 2019 toe!

Prof. Dr Annet de Lange

 

Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie
Landgoed Zonheuvel
Amersfoortseweg 98 3941 EP Doorn
 www.centrumvoorarbeidsmarktinnovatie.nl

Centrum voor Arbeidsmarktinnovatie is een initiatief van:
 
Uitschrijven