Selecteer een pagina

De arbeidsmarkt is gekanteld en vacatures blijken lastiger dan ooit te vervullen. Wat meer overwerken en iedereen een stapje extra om klanten tevreden te houden. Jezelf als ondernemer voorop en ook zelfregie van je medewerkers kan hier bij helpen. Als ondernemer kan je leren hoe je medewerkers naar zelfregie stimuleert.

Veranderingen in en rond je bedrijf
De omgeving verandert en er komen steeds meer nieuwe en onbekende zaken op je bedrijf en jezelf als ondernemer af. Niet alleen nieuwe technieken en bedrijfsvoering, maar ook mondiger medewerkers die flexibeler en mobieler willen zijn. Zelfregie over de eigen loopbaan heet dat tegenwoordig en dat is voor velen, werkgevers en werknemers een nieuw, vaak onbekend begrip.

Betekenis van zelfregie
Een ondernemer die zelfregie neemt is Huub Gijsberts van Co-Kwadraat in Culemborg. Daags na het Summerschool werkatelier Kleinschalige Zorg Aanbieders Rivierenland belde hij me op met de mededeling niet zo tevreden te zijn over zijn eigen presentatie in het atelier. Het ging teveel over het verleden en te weinig over het nu en al helemaal niet over de toekomst. Voor een volgend atelier gaat hij zich beter en anders voorbereiden uitgaande van zijn huidige rol als participatiecoach.

Als een werknemer die zelfregie neemt, wil ik mezelf naar voren schuiven. Bij mijn vorige werkgever Kenniscentrum Bèta Techniek werd mij verweten ‘de ballen verstand van onderwijs te hebben’. Ook al vond ik die kritiek niet zo leuk, het klopte wel. Toen nam ik zelfregie, al kende ik dat begrip toen nog niet en ging op zoek naar een passende opleiding. Dat werd de Master Leren en Innoveren en na 3-4 maanden ontving ik al de eerste complimenten dat ik was veranderd, een andere taal sprak. Terwijl ik nog volop in opleiding zat, was er al iets in en bij mij veranderd zonder dat ik het zelf in de gaten had. Als bevestiging van mijn keus werd ik uitgenodigd voor landelijke adviescommissies en behaalde later mijn Master of Education titel ook nog.

Delegeren of leren?
Zelfregie nemen levert dus ontwikkeling op en extra motivatie om in een zelfgekozen richting meer te gaan leren. Gemotiveerde, nieuwsgierige werknemers leveren een positieve bijdrage aan je bedrijf en aan bedrijfsontwikkeling. Hoe kun je als werkgever de zelfregie van je medewerkers stimuleren?

Een overweging is het leren zelfregie te nemen te delegeren naar de personeelsafdeling. Dan lijkt het goed geregeld, want je kunt als ondernemer tenslotte ook niet alles zelf. Ik wil ons als werkgevers een andere aanpak voorleggen en dat is dat je als ondernemer het leren zelfregie te nemen gaat voorleven, waarmee zelfregie nemen in de bedrijfscultuur raakt verankerd. Dat je zelf het voorbeeld geeft zoals je dit al zo lang bij bijvoorbeeld het stapje extra doet.

Ervaringsdeskundige in zelfregie
Ik wil je uitnodigen om je als ondernemer zelf bewust te worden van het nemen van zelfregie in je eigen werk en privé leven. Om zo je eigen leren in beweging te brengen en om vanuit het voelen wat zelfregie nemen met je doet, je goed in te kunnen leven in je medewerkers. Het gaat om het besef dat je als ondernemer beter af bent met medewerkers die gemotiveerd en nieuwsgierig blijven.

Motor voor langdurig en plezierig werken
Dit gaat pas slagen als je echt met elkaar in gesprek gaat en ieder in je bedrijf uitnodigt hardop te zeggen wat hen bezig houdt. En wat hen tegen houdt om actief mee te doen met de ontwikkeling van het bedrijf en wat zij daarvoor nodig hebben.

Zelfregie stimuleren
Het gaat om autonomie en dat is niet ‘dat ieder zijn eigen gang kan gaan’. Wel dat je onderkent wat je zelf nodig hebt en willen weten wat de ander, je collega of werknemer nodig heeft. Ga daarover in gesprek: ken en neem je eigen verantwoordelijkheid. Daar hoort ook bij je collega’s te steunen en durven aan te spreken. Autonomie is ook mee doen aan zinvolle besluitvorming over hoe de organisatie beter werkt en hoe je zelf  beter kunt werken. Regie nemen in samenspraak en dat moet je als ondernemer leren te simuleren. Omdat je medewerkers door nieuwe uitdagingen extra gemotiveerd te werk gaan en zichzelf blijven ontwikkelen.

Het onbekende
Iets nieuws oppakken, is spannend en leren maakt onzeker omdat het je confronteert met het onbekende. Liever maar wat doorzetten op bekende paden en zo de onzekerheid, het eigen leren ontlopen. Of toch niet? Je wilt immers medewerkers die een stapje extra zetten, die wat meer kunnen en zich blijven ontwikkelen. Dan kun je het toch niet  maken dat je je als ondernemer als voorbeeld hieraan onttrekt, deze essentie van leren delegeert.

Nieuwsgierig geworden?
Ik kan me voorstellen dat je, ondanks de mooie vooruitzichten nog niet helemaal overtuigd bent en wel iets nieuwsgierig geworden. Graag kom ik met je in contact om te spreken over volgende stappen om het stimuleren van zelfregie nemen te concretiseren in jouw omgeving: arbeidsmarktinnovator in opleiding Jan.Heeres@btechs.nl, 06 – 280 43 751.

Bronnen
Waarden die werken. Bruggen slaan naar een flexibelere arbeidsmarkt. WZW 2015

Putten, 18-7/17, Jan Heeres